Skořicové cupcakes se švestkami

Je to tu: první recept na můj blog.

Cupcakes peču moc ráda, je to jednoduché, rychlé a velmi chutné. Ráda jim říkám dorty pro idioty, protože na nich se opravdu nedá nic zkazit.

Recept, který bych ráda zachovala především pro sebe (a samosebou i pro všechny, kteří sem zabloudí), vychází z mého oblíbeného blogu Místo hlavy cupcake a objeveného receptu na Medovo-skořicové cupcakes s karamelizovanýma švestkama a slaným karamelem.

Pokud se chystáte na pečení cupcakes poprvé, vřele doporučuji prozkoumat TENTO článek na blogu Místo hlavy cupcake.

Těsto na 12 cupcakes (mně ale stejně vždycky vyjde víc):

  • 200 g cukru krupice
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • prášek do pečení
  • 120 ml polotučného mléka
  • 1 kávová lžička mleté skořice (klidně i víc)
  1. V mixéru šleháme máslo s cukrem dokud se nespojí a nezvětší svůj objem. Potom přidáme vejce.
  2. Mouku smícháme se skořicí a přáškem do pečiva a po částech za nižších otáček mixéru vmícháváme do směsi. Nezapomeneme vmíchat mléko, aby směs nebyla příliš tuhá.
  3. Připravené těsto plníme do košíčků ve formě na pečení muffinů. Stačí naplnit do 2/3.
  4. Pečeme na 165 °C do mírného nezezlátnutí (zapíchnutá špejle je po vytáhnutí čistá).
  5. Necháme vychladnout.

Krém (vyšel mi na dvojitou dávku cupcakes):

  • 1 kostka másla o pokojové teplotě
  • 2 vaničky tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  1. Šleháme máslo s cukrem, dokud nezíská krémovitou konzistenci. Potom vmícháme tvaroh.
  2. Šleháme pouze dokud se máslo s tvarohem nespojí.

Karamelizované švestky:

  • množství švestek dle počtu cupcakes (půlka švestky na dortík)
  • panák rumu
  • třtinový cukr na  zaprášení švestek
  1. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Vložíme do hrnce s větší plochou dna (nebo na pánev), zalijeme rumem a poprášíme cukrem.
  2. Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a švestky mírně změní svou konzistenci (zezlátnou a slupky budou mít tendence se odlupovat).
  3. Necháme vychladnout.

Nakonec vše spojíme dohromady. Krém naneseme zdobičkou na vychladlé těsto, na vršek potom umístíme polovinu švestky.

Nejlepší jsou, když se nechají pár hodin odležet v chladu!

Picture

Výsledek vypadá velmi podobně jako ve zmiňovaném receptu. Bohužel mě nenapadlo svoje výtvory nafotit, tak alespoň zapůjčená fotka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky , a jeho autorem je yeyra. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *