Mých jedenáct měsíců s hmyzáky

Když jsem v lednu sahala po bloku se čtyřiceti listy a nakreslila do něj prvního brouka, říkala jsem si, jak dlouho mi to vydrží – blok i zápal.

Teď už to vím, před třemi dny jsem nakreslila posledního brouka na poslední prázdnou stránku.

Stále mám pocit, že mi to ještě tak úplně nedošlo. Je to tak velký projekt a přes to nemám pocit, že by byl konec. Snad proto, že jsem to od začátku nepovažovala za úkol, snad proto, že chci časem nakreslit další hmyzí zástupce. Prozatím si brousím drápy na tropické brouky (čistě brouky).

Goliath Beetle (Mecynorrhina ugandensis)

https://cz.pinterest.com/pin/309692911862039162/

goliáši jsou moji oblíbení brouci

Ale zpět k dokončenému. Všech 40 obrázků si můžete prohlédnout v galerii zde na webu.

Největší zápal pro kreslení jsem měla pochopitelně hned na začátku, v lednu vzniklo hned 11 kousků, v únoru potom 9. Krom počátečního nadšení to přikládám i vysokému stupni těhotenství. Měla jsem nahoře skoro 20 kg, byla jsem příšerně oteklá a prakticky nikam jsem nechodila, takže jsem sezení doma využila pro kreslení.

To se zlomilo po porodu, kdy jsem na nic nesáhla celý měsíc, ale jakmile jsme se s Ríšou trochu seznámili a vše se usadilo (včetně přestěhování do nového domova), začala jsem zase kreslit. Ríša je v tomlhe ohledu naštěstí velmi chápavý, a tak má doma odpočinutou a zrelaxovanou mamku (protože vlastní tvorba je pro mě ten nejlepší a životně nutný relax).


Ráda bych na tomto místě vypíchla několik nej:

nejnáročnější hmyz

Možná by si to zasloužila i vážka, ale motýlice mi připadala ještě horší… síťovaná křídla mě stála hodně času i nervů.

největší oříšek

Co s ním, když je celej plstnatě chlupatej?

můj nejoblíbenější hmyz

Těžko se vybírá, ale na kapucínka mám krásné vzpomínky z dětství. Viděla jsem ho dvakrát a pokaždé u rodičů na zahradě, v podstatě pár kroků od domovních dveří.

nejpovedenější obrázek

Opět se těžko vybírá, ale k sršni se vracím poměrně často… dokonce tak často, že ho budu mít jako obrázek na deskách svého diáře pro příští rok. A to se reálných sršňů celkem dost bojím.


A co s tím vším dál?

Plánuji pexeso. Pro něj musím několik hmyzáků vyřadit, ale nevadí, třeba si najdou uplatnění ve stolním kalendáři. Pořád se o něj můžete přihlásit na můj mail lenka@oram.cz 160,- Kč/ks + poštovné, ze zájemců bude vylosovám jeden šťastlivec a tomu nakreslím hmyz na A5 dle vlastního výběru.

S výběrem obrázků do pexesa mi můžete pomoct ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *