Dinovember 2019

Je to tu! Listopad a s ním i dinovember, kdy každý den nakreslím jeden druh dinosaura!

Loni jsem si nechala seznam vytvořit od mých fanoušků na facebooku, letos jsem prošla loňské výtvory a ty nepovedené sepsala na první místo seznamu, pak přidala nějaké druhy, co mi loni chyběly (jako je t-rex, nebo triceratops), a posledních 10 míst hodila do pléna svým fandům (a ještě jsem se neprobrala jejich seznamem, abych ten svůj dotvořila).

Ta 18. příčka je takové… EH!, takže je místo ní ichtyosaurus.

Letos jsem se neomezovala pouze na dinosaury, z obrázků bych ráda dala dohromady další pexeso, a to by mělo tematicky obsáhnout celé druhohory 🙂

Co jsem ke kreslení používala?

Skicák, tužku 2B, gumu klasickou a v tužce, fixy 1.0, 0.8, 0.4, 0.1 a 0.05, akvarel (barvy White nights, kuní štětce č.3 a č.1, vodu a keramické paletky), pastelky derwent drawing Ink blue 3720 a  Smoke blue 3810.

Den za dnem

Den 1.

Amargasaurus. Pohoda, stíhám. Sice se mi výsledek tak úplně nelíbí, ale proti loňsku je to posun o 100%. Před spaním ještě dělám skicu na další den.

Den 2.

Carnotaurus. Áááá. Celý den jsme byli na návštěvě u babičky a tak si k tomu můžu sednout až po deváté večer. Skoro to mám! Ale pak už prostě nevidím na oči a závěrečné vytažení linek nechávám až na další den.

Den 3.

Můj oblíbený stegosaurus. nevím proč, ale podvědomě mu říkám vzteklosaurus. Netuším, kde jsem to vzala. Najít si na něj předlohu není nic těžkého, vybírám z několika dobře uchopitelných póz takovou ne úplně snadnou, ale jde to!

Vzhledem k tomu, že jsem ještě dodělávala dinouše ze včerejška, tak nestíhám (měli jsme tu chlapy na lepení zateplení a další stavební úpravy, takže toho času není tolik, kolik bych chtěla). Tak ty linky holt dodělám zítra, ale chybí mi jen ty nejtenčí!

 

Den 4.

Hm, co kdybych do toho sáhla ještě pastelkou?

Wow.

Tak dodělávám linky pastelkou i na carnotaura z druhého dne… (Já se té mrchy snad nezbavím!)

Jinak přijela babička, využívám toho, že se věnuje dětem a zběsile honím všechno, co mi s dětmi za krkem nejde (opravila jsem potah na gauč, mimo jiné), ale dnešní dinouš je večer ve stádiu skicy. Sakra!

Den 5.

Fajn, dneska dva dinouši. Ten therizinosaurus je naprosto odlišný od loňského. To jsem to vloni neviděla? Vždyť byl úplně špatně!

loňskýletošní

Triceratospce nemám ráda, tak asi proto se mi tak povedl. Muž mě přesvědčuje, ať na něm nechám jen ty tenké linky, že je to tak mnohem lepší. Jenže já chci, aby zapadal do série. naskenuju ho a pak dodělám a uvidí se, co je lepší. Skenování nestíhám, odpadám do postele.

Den 6.

Scelidosaurus je jedním z mých dětských favoritů. Asi díky encyklopedii, ve které byl opravdu nádherně nakreslený.

Najít reference je peklo, skicuju s Miri na klíně. Až na třetí pokus jsem s pózou trochu spokojená, ale žádná sláva. Tak pak využívám toho, se s ní stejně víc neudělám a hledám reference na další den. A jsem hodně překvapená. Spinosaurus vypadal dost jinak, než si ho odevšad pamatuju, ale dává to smysl… Na co by byly zvířeti, co žilo podobně jako krokodýl, tak dlouhé zadní nohy?

Večer si bere malou taťka, tak kreslím a poslouchám při tom DVTV a rozhovor a asexuálem.

Pastelky vzdávám, dodělám to další den.

Den 7.

To toho máme ze spinosaura tak málo?

Spinosaurus by yty2000

autor: yty2000

Nesnáším spinosaura! Ty přední nohy jsou furt divné a barva se mi nepovedla… no, snad to linky zítra zachrání…

Den 8.

Tyjo, ono to uschlý vypadá celkem dobře. Uvidíme, třeba to nakonec nebude tak zlý (načež přišel muž a sdělil mi, že jsou ty světlý zadní nohy dost divný. Apage satanas!)

Iguanodon se od mých dětských let hodně změnil, má opravdu masivní přední nohy, takže ono to nakonec s tím chozením jen po zadních asi nebylo tak žhavé.

Iguanodon by ScottHartman

autor: Scott Hartman

A on to vůbec moc pěkně vystihuje jeden obrázek:

The iconically wrong Iguanodons by Pachyornis

autor: Pachyornis

Myslela jsem, že ho konečně stihnu v jeden den, načež přišel muž a vrazil mi malou a s ní na klíně tak možná ještě něco naskicuju, ale s barvami to fakt nejde… hm, tak nic.

Den 9.

Proč jen jsem si myslela, že muttaburrasaurus vypadá úplně jinak?

Po včerejším/dnešním iguanodonovi to šlo celkem snadno, ale něco je na něm špatně, nevím, co…

V každém případě jsem ho stihla v jeden den!

Den 10.

Allosaurus. Jsem ve třetině. Zas u toho sedím až večer, to jsem na sebe zvědavá, draví dinouši mi prostě nejdou. Jak to chodí jen po dvou, je to boj.

Zvládla jsem to  jeden den a při srovnání s loňskem se nestačím divit…zjevně jsem zvolila stejnou referenci, ale výsledek je diametrálně odlišný…

loňský letošní

Den 11.

Ty jo! Já přišla na to, co se mi nezdálo na tom muttaburrasaurovi! jasně, chybí mu vrásky na horní straně krku, když je takhle pokroucený!

Konečně jsem zveřejnila dinouše ze druhého a třetího dne. Jenže jsem se pak věnovala jinému projektu (Ptáčkové omalovánky) a z gallimima měla večer hotovou jen skicu.

Den 12.

Chlapci byli plavat a já s malou na nákupu, dopoledne zabité, odpoledne malá nespolupracuje, tak chovám a chovám… a mám skicu oviraptora.

Večer se chvíli stará taťka, tak gallimimus dostal barvy a oviraptor skončil jako skica na pořádném papíře.

Muž večer vyslovil kacířskou myšlenku, že bych měla kreslit tak jednoho dinosaura za dva dny.

Den 13.

Dneska zubař. To zas bude zabitý celý den, potože jedeme všichni a já nevím, jak dlouho ten zákrok bude trvat.

Ráno aspoň oviraptor dostal stíny, můžu u zubaře vymýšlet, jakou mu udělám barvu. Než si jdu vyčistit zuby a vzbudit malou, hledám reference na dnešek. T-rex. To zas bude problém  vybrat si jednu pózu a tu zkusit. Nesnáším, když nejsou žádné reference a stejný problém mám, když jich najdu až moc…

Večer jsem spáchala akorát skicu do skicáku. Oviraptor dostává stíny.

Povážlivě se blížím hranici, kdy už nebudu mít šanci to dohnat. Zítra se rozhodne. Před usnutím přemýšlím, jestli rexe nevynechat a dokreslit, pokud bude někdy čas a chuť. Dvacet devět je lepších, než to v půlce prostě zabalit…

Den 14.

T-rex a Maiasaura jdou na papír. Akorát jsem dost gumovala, tak jsem zvědavá, co na to akvarel, ale večer se zdá, že celkem v pohodě. Oba dosrávají barvy a dochází mi, že maisaura je prakticky stejná s muttaburrasaurem! Sakra!

S oviraptorem si nevím rady, ale povedlo se mi natrefit na něčí pokusy o různé zabarvení gallimima, tak si půjčím vzorek a hodím ho do jiných barev. Nakonec stíhám jen první vrstvu barvy…

The ArchoTek Project - Gallimimus by LeviaDraconia

autor: LeviaDraconia

Den 15.

Hm. tak jsem sedmnáctý den dopisovala předchozí a neuložilo se mi to. Fajn! Takže následující řádky znova a v nasrání:

T-rex a maiasaura dostávají linky, oviraptor barvu. Na papír se dostává i dnešni stygimoloch, ten dostává jen podmalbu stíny.

Den 16.

Když jsem předchozí noc usínala, honily se mi hlavou různé myšlenky, ale především jedna dost neodbytná, která říkala, že to mám vzdát, protože to absolutně postrádá smysl. Nepotřebuji si dokazovat, že zvládnu měsíc v kuse kreslit, to už jsem si dokázala loni, chtěla jsem měsíc soustředěně pracovat a pohnout s jedním projektem (z hotové série chci vybrat a udělat pexeso), jenže se z toho stal dostih, ve kterém jsem já ten černý kůň.

Rozhodnutí se mi jeví jako správné, když jsem večer dokončovala barvy na stygimolochovi s malou na předloktí, takže jsem stála nad stolem a hrbila jsem se, jak to šlo, abych dokončila texturu kůže, než mi to moc zaschne.

I když ono to nakonec nebylo tak žhavé, neusnula, takže jsem si k tomu sedla ještě po půlnoci, kdy rex a maiasaura dostali poslední tečku pastelkami a začala jsem linky na oviraptorovi a nedokončila, vzteklounek už si nechtěl hrát, tak jsem šla drndat a uspala ji úspěšně v 1:15.

Den 17.

Kafe, kafe, kafíčko, kafe!

V podvečer jsem měla zas chvíli čas (pracovalo se na štuku v jídelně, vařila jsem, myla obří hromadu nádobí, prala plíny a věšela je, složila jeden koš prádla a uklízela bordel v obýváku (hračky všude!) a pak uklízela po budování a do toho obstarávala děti, kojila, drndala v kočárku venku, nebo chovala doma), tak jsem konečně dotáhla oviraptora a právě si nechávám zajít slinu na dokončení stygimolocha a dodělání silných linek a pastelky u triceratopse. O chuti nakreslit dalšího dinouše ani nemluvě.

Oviraptor mongoliensis už není oviraptor, ale vysloužil si vlastní rod!

Tak snad to dodělám zítra, teď jdu za mužem zkouknout další epizodu poníků a hurá spát. Šest hodin spánku je na mě fakt žalostně málo.

Den 18.

Konečně jsem dokončila, co mi dokončit zbývalo. Jupí! Už to jen dostat do počítače. Večer mi s tím pomohl muž, takže zbývá upravit a zveřejnit.

Den 19.

Nic!

Den 20.

Upravila jsem několik skenů, ale ne ze dne, který bych potřebovala zveřejnit.

Den 21.

Pustila jsem se do dalšího dinouše! Úplně jsem zazdila všechny seznamy a předělala cryolophosaura z loňska. Nedotáhla jsem ho úplně, ale to půjde.

Den 22.

Dokončení dinouše ze včerejška, mám chuť na něco létacího a našla jsem boží web s pterosaury: https://www.pteros.com/pterosaurs.html

loňský letošní

Vybrala jsem druh, připomněla si anatomii křídel a mám skicu.

Den 23.

Nakreslila jsem pterodactyla! A dokonce ten postup i zachytila na kameru!

Ke shlédnutí ZDE!

Den 24. – 30.

Už nic dalšího nevzniklo.

 

A to byl celý můj dinovember.

Když jsem si to teď s odstupem přečetla, tak zase cítím tu beznaděj některých dní, kdy jsem v kolotoči všeho, jen ne toho, co bych chtěla… a jak to tak vidím, tak od listopadu se toho moc nezměnilo, snad jen to, že malá se přetáčí (a řve, protože se neumí ještě otočit zpátky) a v noci se probere hned, jak se hnu, takže stav nevyspalosto je víceméně srovnatelný a projekty i všechny aktualizace doháním plus, mínus ve stejně zběsilém tempu.

Ale pevně věřím tomu, že se to BRZO zlepší!

 

3 komentáře u „Dinovember 2019

  1. Pingback: Další rok a další bilancování | Yeyra

  2. Pingback: Dinovember 2019 a po něm | Yeyra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *