Je to tu: první recept na můj blog.
Cupcakes peču moc ráda, je to jednoduché, rychlé a velmi chutné. Ráda jim říkám dorty pro idioty, protože na nich se opravdu nedá nic zkazit.
Recept, který bych ráda zachovala především pro sebe (a samosebou i pro všechny, kteří sem zabloudí), vychází z mého oblíbeného blogu Místo hlavy cupcake a objeveného receptu na Medovo-skořicové cupcakes s karamelizovanýma švestkama a slaným karamelem.
Pokud se chystáte na pečení cupcakes poprvé, vřele doporučuji prozkoumat TENTO článek na blogu Místo hlavy cupcake.
Těsto na 12 cupcakes (mně ale stejně vždycky vyjde víc):
- 200 g cukru krupice
- 115 g másla v pokojové teplotě
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- prášek do pečení
- 120 ml polotučného mléka
- 1 kávová lžička mleté skořice (klidně i víc)
- V mixéru šleháme máslo s cukrem dokud se nespojí a nezvětší svůj objem. Potom přidáme vejce.
- Mouku smícháme se skořicí a přáškem do pečiva a po částech za nižších otáček mixéru vmícháváme do směsi. Nezapomeneme vmíchat mléko, aby směs nebyla příliš tuhá.
- Připravené těsto plníme do košíčků ve formě na pečení muffinů. Stačí naplnit do 2/3.
- Pečeme na 165 °C do mírného nezezlátnutí (zapíchnutá špejle je po vytáhnutí čistá).
- Necháme vychladnout.
Krém (vyšel mi na dvojitou dávku cupcakes):
- 1 kostka másla o pokojové teplotě
- 2 vaničky tvarohu
- moučkový cukr dle chuti
- Šleháme máslo s cukrem, dokud nezíská krémovitou konzistenci. Potom vmícháme tvaroh.
- Šleháme pouze dokud se máslo s tvarohem nespojí.
Karamelizované švestky:
- množství švestek dle počtu cupcakes (půlka švestky na dortík)
- panák rumu
- třtinový cukr na zaprášení švestek
- Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Vložíme do hrnce s větší plochou dna (nebo na pánev), zalijeme rumem a poprášíme cukrem.
- Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a švestky mírně změní svou konzistenci (zezlátnou a slupky budou mít tendence se odlupovat).
- Necháme vychladnout.
Nakonec vše spojíme dohromady. Krém naneseme zdobičkou na vychladlé těsto, na vršek potom umístíme polovinu švestky.
Nejlepší jsou, když se nechají pár hodin odležet v chladu!
Výsledek vypadá velmi podobně jako ve zmiňovaném receptu. Bohužel mě nenapadlo svoje výtvory nafotit, tak alespoň zapůjčená fotka.