Je to tu: první recept na můj blog.
Cupcakes peču moc ráda, je to jednoduché, rychlé a velmi chutné. Ráda jim říkám dorty pro idioty, protože na nich se opravdu nedá nic zkazit.
Recept, který bych ráda zachovala především pro sebe (a samosebou i pro všechny, kteří sem zabloudí), vychází z mého oblíbeného blogu Místo hlavy cupcake a objeveného receptu na Medovo-skořicové cupcakes s karamelizovanýma švestkama a slaným karamelem.
Pokud se chystáte na pečení cupcakes poprvé, vřele doporučuji prozkoumat TENTO článek na blogu Místo hlavy cupcake.
Těsto na 12 cupcakes (mně ale stejně vždycky vyjde víc):
- 200 g cukru krupice
 - 115 g másla v pokojové teplotě
 - 3 vejce
 - 200 g polohrubé mouky
 - prášek do pečení
 - 120 ml polotučného mléka
 - 1 kávová lžička mleté skořice (klidně i víc)
 
- V mixéru šleháme máslo s cukrem dokud se nespojí a nezvětší svůj objem. Potom přidáme vejce.
 - Mouku smícháme se skořicí a přáškem do pečiva a po částech za nižších otáček mixéru vmícháváme do směsi. Nezapomeneme vmíchat mléko, aby směs nebyla příliš tuhá.
 - Připravené těsto plníme do košíčků ve formě na pečení muffinů. Stačí naplnit do 2/3.
 - Pečeme na 165 °C do mírného nezezlátnutí (zapíchnutá špejle je po vytáhnutí čistá).
 - Necháme vychladnout.
 
Krém (vyšel mi na dvojitou dávku cupcakes):
- 1 kostka másla o pokojové teplotě
 - 2 vaničky tvarohu
 - moučkový cukr dle chuti
 
- Šleháme máslo s cukrem, dokud nezíská krémovitou konzistenci. Potom vmícháme tvaroh.
 - Šleháme pouze dokud se máslo s tvarohem nespojí.
 
Karamelizované švestky:
- množství švestek dle počtu cupcakes (půlka švestky na dortík)
 - panák rumu
 - třtinový cukr na zaprášení švestek
 
- Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Vložíme do hrnce s větší plochou dna (nebo na pánev), zalijeme rumem a poprášíme cukrem.
 - Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a švestky mírně změní svou konzistenci (zezlátnou a slupky budou mít tendence se odlupovat).
 - Necháme vychladnout.
 
Nakonec vše spojíme dohromady. Krém naneseme zdobičkou na vychladlé těsto, na vršek potom umístíme polovinu švestky.
Nejlepší jsou, když se nechají pár hodin odležet v chladu!

Výsledek vypadá velmi podobně jako ve zmiňovaném receptu. Bohužel mě nenapadlo svoje výtvory nafotit, tak alespoň zapůjčená fotka.