Pan stegosaurus a cena ruční práce

Před nějakou dobou se kamarádka Shareaza na FB pochlubila s návodem na zvířátka z šestiúhelníků a jiných úhelníků (rozsah sahá od trojúhelníků po osmiúhelníky, jak jsem zatím zjistila).

Přiznávám se, zamilovala jsem se prakticky okamžitě, a to do ňuníka jménem stegosaurus.

autor: http://mrscuddles.blogspot.cz/2014/04/puff-magic-stegosaurus.html

Než se vrhnu do návodů a úskalí mého háčkování, zkuste se sami zamyslet, kolik byste za takového dinosaura zaplatili (dostanu se k tomu později). Mimochodem tenhle drobeček má na délku nějakých 60 cm.

***

Kupodivu se mi podařilo najít i návod. Schéma pro uháčkování jednoho „květu“ vypadá nějak takhle:

Crochet african flower pattern (chart or diagram)!:

https://cz.pinterest.com/pin/521784306805696667/

(Ta barevná kombinace se mi moc líbí, tak třeba časem bude mít můj dinosaurus bratříčka.)

A nebo třeba takhle:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/90/dd/f5/90ddf57cfcd25244af75e6424aac15b3.jpg

https://cz.pinterest.com/pin/561753753497915136/

Řeči schémat naštěstí rozumím dobře, ačkoliv jsem levák a háčkuju levou rukou (a svět háčkování je bohužel zaměřen čistě na praváky). Holt jsem si musela zvyknout.

Návod na samotného stegosaura je sice v ruštině, ale je tam obrázek, jediný a nejdůležitější:

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/10/111/602/111602972_large_ste5.jpg

http://www.liveinternet.ru/users/5231296/post319230925/

A pak už jen zbývalo vymyslet barevnou kombinaci a obrnit se trpělivostí, protože těch tvarů bylo potřeba celkem 46! A to nepočítám pětiúhelníky na pláty, co má stegosaurus na hřbetě. (Ačkoliv jsem někde udělala chybu a přijde mi, že ten počet nesedí. K tomu se dostanu ještě později. V každém případě blahořečen budiž autor!)

Pro prvního stegosaura jsem se nakonec rozhodla pro zbytkový veletrh a vyhrabala jsem směsovou přízi merino a akryl a černá je pravděpodobně čistý akryl. Nespotřebovala jsem zase tolik materiálu, kolik jsem čekala, nějaké zbytky tu stále jsou, ačkoliv na dalšího stegosaura by to už nedalo.

uhelniky na stegosaura

Takže to by bylo – 46 tvarů. Zjistila jsem, že jeden uháčkuji průměrně za 20 minut, což při tomhle množství znamená 920 minut = 15,3 hod čistého času. Možná nejsem nejrychlejší, ale tak to prostě je.

K tomu je nutné ještě připočítat čas na zkompletování = cca 3 hodiny.

Jsem si vědoma toho, že další kus, pokud se vzhledem k pracnosti odhodlám, mi půjde rychleji (už jsem si to osahala) a také bude vypadat o dost lépe, ale i tak myslím, že ušetřím maximálně 1/4 času.

A proč to tak pitvám?

Během té dlouhé doby, co jsem bojovala s klubíčky, háčkem a vlastní nešikovností, jsem hodně přemýšlela o ceně ruční práce. U některých technik je to možná v pořádku, ale je řada z nich, které jsou neskutečně podceněné – háčkování, pletení, ale třeba i šité šperky.

Máte ještě v hlavě tu částku, o kterou jsem Vás žádala na začátku?

Když to vezmu hodně zhruba, tak minimální mzda od 1.1.2015 je 55,10 Kč.

55,10×18,3=1008,33 Kč za práci na tomto kousku, pokud bych to stáhla o těch 25%, tak jsme stále na 771,4 Kč za práci (a to jen na těle a jeho kompletaci, stále chybí čas na uháčkování plátů). Při minimální mzdě. A teď materiál na samotné háčkování, výplň, očička… A pokud se tím budu chtít živit, tak mě čekají ještě nějaké odvody státu, a taky mě něco stál háček, kterým háčkuji, nůžky, jehla… a taky třeba musím něco jíst a někde bydlet…

A ještě je tu oficiální stránka věci. Stegosaurus může být chápán jako hračka pro děti a jako taková musí projít příslušnými atesty.

Takže tak.

Nehledě na to, že kruhové vzory (třeba ty kytičky, ze kterých se stegosaurus skládá) stroje zatím dělat neumí a asi to jen tak umět nebudou.

Takže se svým způsobem jedná o jedinečnou činnost, skoro se mi chce říct odbornou, ačkoliv jakou odbornost člověk potřebuje, aby vzal do ruky drátek s háčkem na konci? 😉

Tohle jsou jen taková čísla na okraj, pro moje háčkování to není důležité, protože živit se tím nechci a pokud snad pro někoho něco uháčkuji, tak proto že sama chci. Ale asi mě uvnitř hlodá, jak se mnohde setkávám s názorem, že snad stačí lusktnout prsty a nový výtvor je tu.

A co ten můj stegosaurus?

Čím déle si ho prohlížím, tím méně hezký mi přijde, ale to je asi úděl všech prototypů. Navíc poslední dny bojuji s focením (buď je světla málo, nebo zase moc).

stegosaur2

 stegosaur

Pozornější oči určitě uvidí chyby, ale ty drobnější nechci pitvat – zásadní je jedna, a to, že jsem na konci kompletace sáhla po šestiúhelníku místo sedmiúhelníku a než abych hledala ve svém chaotickém sešívání, kam až bych musela párat, prostě jsem to nechala být, ale červík po chybností ve mě stálě hlodá. Už v průběhu kompletace jsem zjistila, že mi nějak neodpovídají pětiúhelníky – jeden jsem přidělávala. A nevím, jestli byla chyba ve mně, nebo v počtu uvedeném v návodu. Obdobně si myslím, že stejně vznikla i chyba se sedmiúhelníkem – těch má být opravdu 7 a ne 6, jak je u fotky.

Takže můj stegosaurus je takový malý postižený chudáček s hlavičkou stočenou do strany. Pokud budu dělat dalšího (a že se mi pekelně líbí ta barevná kombinace u návodu na šestiúhelník ze začátku článku), budu ho kompletovat pěkně postupně!

A ještě tu mám na závěr tři malé vychytávky:

1) Hřbetní pláty jsem dělala ze silné plsti. Bylo to rychlejší a pláty pěkně drží tvar.

2) PES rouno, které tvoří vnitřnosti, jsem nacpala do punčocháčů. Mám tak jistotu, že nikdy nevyleze otvory ve vzoru (ehm, moje chybičky).

3) Nejlevnější způsob, jak získat dost výplně, je rozpitvat malé polštářky z Ikey. Stegosaurus sežral cca 2,5 ks.

PS: Za odblešení ( = odstranění překlepů a nesmyslů) děkuji Elvien.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *