Jsem straka: pastelky a spol.

Pastelkami jsem začínala, od pastelek obdíhám a pak se k nim zase s láskou vracím. Máme spolu takový italský vztah a pravděpodobně na něm jen tak nic měnit nebudu.

Pravěk

Začnu pěkně pravěkem. To byla má předškolní a školní léta, kdy pastelky sloužily k vybarvování omalovánek i k vlastnímu kreslení a nic jsem kolem nich neřešila. Snad jen, že ty super nelámavé se opravdu nelámou, ale hrozně špatně kreslí.

Když se ukázalo, že z kreslení jen tak nevyrostu, vybrala jsem z kyblíku ty nejlepší z pastelek a dala si je to penálu, který jsem používala někdy na začátku druhého stupně. V něm jsou tyto pastelky dodnes a pomalu se těší na budoucnost, kdy se do ruky dostane další generace.

Mondeluz

K profesionálnějším vytvarným potřebám jsem přecházela pozvolna a opatrně. Pastelky Mondeluz od českého výrobce jsou toho dalším důkazem. Nechtělo se mi tehdy investovat do plechové krabičky a kvaitnějšího dřeva pastelek, tak jsem sáhla po papíru. Myslím, že chybu jsem neudělala.

Pastelky mi slouží stále a stále velmi dobře, jen se ukázalo, že původní pouzdro není úplně praktické, když dokupuji nové kousky na místo docházejících špalíků. Takže se před nějakou dobou celá moje sestava přestěhovala do látkového domečku, který je i velmi praktický na cesty.

Polycolor

Opet můj oblíbený Koh-I-Noor a sestřičky Mondeluzek. Rozdíl mezi nimi jen v rozmývatelnosti vodou a Polycolor jsou možná o trošku tvrdší.

Nejdřív jsem si přinesla malou sadu hnědých odstínů.

Později jsem neodolala nabídce v jedné omalovánkové skupině a přikoupila ještě plechovou krabičku se 36 kousky. Světle modrá takhle dopadla po práci na kalendářovém obrázku s granátovými jablky.

Inktense

To jsem tak chodila vypomáhat do výtvarných potřeb a rozhodla jsem se, že za poslední výplatu si něco pořídím. Moje volba padla na akvarelové pastelky Inktense.

Musím se přiznat, že s těmito kráskami se zatím pomalu seznamuji, i když už mi doma nějakou dobu leží. Jsem asi prostě konzerva, která k novému přechází jen velmi pomalu, i když do syslení jsem vždycky celá žhavá.

Akvarelové pastely WAX

„Tohle je ale zajímavá tlustá pastelka, jak asi kreslí?“ říkala jsem si jednou v papírnictví a hned si odnesla několik kousků.

Nakonec jsem s nimi udělala pozadí u všech kalendářových obrázků ploutvíků.

Nehodí se na malé detaily, ale krásně voskově kloužou po papíře, mají hutné barvy a snadno se rozmývají. Chci z nimi zkusit něco na velký formát (pravděpodobně A2), ale ještě to asi budu nějakou chvíli odkládat. Kupuju si je pěkně kousek po kousku, kdykoliv jdu kolem prodejny Koh-I-Noor.

Časem bych je ráda nastěhovala do látkové rolky podobně jako pastelky Monedeluz, současné pouzdto jsem koulila ve výprodeji v Tescu asi za 20,-.

Magic

Fascinovaly mě, jakmile se objevily, ale s koupí jsem dost dlouho váhala. Zatím je mám chvilku a seznamujeme se, nicméně už teď vím, že sada 12+1 je málo a brzy mi přibude krásná velká v plechu.

Testovací a povalovací

Mám tu i pár drobností, které se tu objevily nejrůznějšími cestami od „chci zkusit“ až po „hele, nevyužiju to, nechceš to?“

 Křídy v tužkách Gioconda.
 Akvarelové progreso a blender, který používám, ale na fotce by vypadal sám hodně opuštěně.

Co používám nejčastěji

Ať je to síla zvyku, nebo prostě trvalá láska, nejčastěji vždycky sáhnu po Mondeluzkách, pokud by byl problém kontakt s vodou, tak vezmu Polycolorky a rozmyté pozadí teď často dělám pastely WAX.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *