Mávám sedmnáctce a vyhlížím rok 2018

Rok se pomalu chýlí ke svému konci a jsou tu svátky a každoroční sváteční depka, že už se zase další rok v pr…

I když letos je ta moje depka nějaká slabší, nějak na ni není čas, protože můj život se v uplynulém roce přetošil ne o 180°, ani o 360°, ale rovnou o 540°!

Jak to?

Loni touhle dobou jsem byla především břicho, letos jsem máma na plný úvazek ve vlastním domě, s vlastní velkou zahradou, psem a kocourem (který by si zasloužil vlastní článek).

V lednu to bylo ještě břicho…

… a v únoru už to bylo miminko.

Pak přišlo stěhování… … kamarád u nás měl včelky (bohužel všechny pomřely)…

… a do toho přišla na jaře dlouhosrstá kolie Citty…

… a jako poslední si nás našel Schrödinger 😉

Změn bylo jěště daleko více… rekonstrukce pracovny, nová okna, likvidace plotu na zahradě, schodiště, kácení stromů, pořezávání šeříku, nekonečné stěhování nábytku tam a sem a překotný vývoj, kterým prochází všechny děti v prvním roce života, takže mám pocit, že letos jsem se vlastně vůbec nezastavila, i když to nemůže být tak úplně pravda, protože se mi podařilo dokončit několik vcelku velkých projektů.

Tím nějvětším a nejméně očekávaným pro mě byli hmyzáci. Během roku 2017 jsem dokázala zaplnit blok se čtyřiceti listy kresbami českých druhů nejrůznějšího hmyzu. Z nich jsem potom vytvořila několik kusů stolního kalendáře a v průběhu ledna hodlám vytvořit pexeso (data už mám skoro kompletní!!!).

můj favorit

Dál jsem během roku pomáhala se SOČkou (= středoškolská odborná činnost) své švagrové, která měla jako projekt naučnou stezku v lesíku u nich za domem. Nakreslila jsem v pro ni několik rostlin, houby, střevlíka a jednoho ptáka (nakonec pro projekt nebylo nitné mít všechny kresby hotové). Střevlík prý měl u porotců úspěch a nakonec se dostala do celostátního kola.

Osobně si nemyslím, že bych byla na takové úrovni, aby moje tvorba mohla popisovat druhy na naučné stezce, ale ráda jsem pomohla.

Druhá polovina roku se nesla na ptačích křídlech, protože po několika kresbách (žluna pro sočku a modrý ptáček jako zkouška zjednodušené anatomie) jsem vytvořila sérii obrázků pro nástěnný kalendář.

S kalendářem to pro letošek bylo takové dlouho nejisté, nechtělo se mi pouštět do kompletních dat, ale nakonec mi nic jiného nezbylo… takže letos poprvé jsem kalendář dělala úplně celý úplně sama!

Od ptáčků jsem si párkrát odskočila. Vzniklo několik skic afrických zvířátek a nakreslila jsem pakoně a krátce před koncem roku buvola. Doufám, že příští rok tuhle sérii dotáhnu do konce, abych vytvořila pexeso i z ní.

V září jsem nakreslila dva obrázky pro projekt omalovánek Draci.info a lehce jsem tam fušovala do organizace celého projektu. Snad jsem tím nasbírala nějakou inspiraci pro vlastní omalovánky, které mám rozpracované už někdy od léta.

A nakonec, v prosinci jsem doobjednávala chybějící papíry a neodolala několika barevným archům. Dráček byl test, jestli to má význam, před uzavřením objednávky.


A co moje předsevzetí?

1. Zvládnu všechny ty novinky, co mi život chystá, a pokud možno je zvládnu i s úsměvem.

Ano?! To nedokážu tak úplně posoudit, ale myslím, že jsem se se vším poprala, jak nejlépe mi to v danou chvíli šlo (nejhorší byl pobyt v porodnici, tak jsem opravdu šílela). Ale následné stěhování se 14 dní starým miminkem jsem myslím zvládla s přehledem.

2. Udržím si svoje koníčky (kreslení i Tapiru). Sice v duchu už stavím kurníček a výběh pro slepičky a bojím se toho, že se smrsknu na uklízečku kombinovanou s pojízdným mléčným barem, ale musí se mi to podařit, aspoň občas, na chvilku…

Ano. Kreslení je na tom o něco lépe, Tapiru příliš neaktualizuji, ale objednávky se množí! Kreslení je můj největší relax a jak známo, spokojená matka se rovná spokojené dítě a vůbec spokojená rodina, tak mě okolí (= můj báječný manžel) náležitě podporuje. 😉

3. Nebudu tlačit na pilu. Všechno chce svůj čas.

Víceméně. Občas bych chtěla všechno a hned, ale myslím, že nechávám věci více plynout, než dřív.

4. Udělám ze svého chaosu nějaký pořádný systém. Začínám se sama ztrácet, kde mám fotky, data k tisku, co jsem vyrobila, co se prodalo…

Ne. Co jsme se přestěhovali, tak nemám pořádné pracovní místo (momentálně na mém pracovním stole stojí stromeček) a nemám ani pořádné úložné prostory.

5. Najdu si a zařídím pořádné pracovní místo (koutek pro všechen svůj řádně organizovaný chaos!).

Ne. Koutek mám a někdy nemám a není kde ho udělat. Tak snad časem, jak doděláme kuchyni…

6. Nakreslím kalendář pro rok 2018.

ANO!

7. Budu pokračovat v pořizování kvalitnějších fotek.

Ehm… ano? Nic moc nového jsem nevyrobila, stávající zásoby nezrevidovala, tož tak… ale v době bez skeneru jsem fotila a myslím, že se na ty fotky dalo koukat.

8. Přiblížím se k pořízení plotru.

Ne. I když uvidím až sečtu příjmy a výdaje, možná to pár stovek dá.

9. Budu psát blog (minimálně tak často, jako letos).

Ne. Tohle se mi nepovedlo.

10. Dokončím minimálně jedno pexeso (africká zvířátka k tomu mají momentálně nejblíž).

ANO! Hmyzáci už skoro čekají na tisk!


A co rok 2018?

  1. Nakreslím a vyrobím kalendář pro rok 2019, obrázky udělám na A3 a data musím mít v hromadě do září.
  2. Doladím data pro hmyzí pexeso a nechám ho vytisknout.
  3. Dokončím další zvířátkovou sérii pro pexeso.
  4. Projekt 365. To dám!
  5. Budu pokračovat v započaté inventuře věcí.
  6. Omezím pořizování věcí, „které bych chtěla zkusit“, nebo „z toho časem něco vytvořím.“
  7. Zpracuji nějaký materiál „něco z toho časem vytvořím“.
  8. Vytvořím fotoknihy, co mám v plánu (4).
  9. Dodělám Ex libris.
  10. Budu pokračovat v psaní diáře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *