Jsem zahradník a měla bych se léčit!

Venku se nám oteplilo a vypadá to, že vypuklo jaro.

Pro mně tohle období znamená (krom oblíbené výměny zimní bundy za jarní) především začátek pěstitelského snažení.

V předešlých letech jsem naše kuchyňské okno měnila v zelenou džungli složenou především z několika odrůd balkonových rajčat, která zapasila o místo se stálými obyvatelkami – okrasnými květinami.

Letos to bude jinak – nemám ta rajčata kam dát!

V našem bytě 1+1 o rozloze nějachých 30 m2 (a bez balkonu!!!) jsem dneska napočítala 29 rostlin!

Pravda, dvě přišly naprosto neplánovaně ve čtvrtek (byla jsem koupit semínka pro bylinkový záhon, co mám u rodičů na Vysočině). V obchoďáku jsem si potvrdila, že zahradnická centra a květinářství patří do stejné škatule nebezpečných míst lačnících po mé peněžence a mění mě ve straku a dračici hromadící a nemající nikdy dost.

Cestou domů jsem došla k jednoznačnému závěru, že když nemůžu mít zahradu venku, tak si ji vyrábím uvnitř. A soudě podle stavu našeho bytu se mi to celkem daří.

Vůbec mi ta moje cesta k rostlinám přijde zábavná. Jako dítě jsem umučila fuchsii, ze které jsem chtěla mít ukázkovou bonsai. Jo a vytvářela jsem zahrádky z plevelů kolem domečků z kůry a snažila jsem se lipnici roční přimět k tomu, aby byla vodní rostlinou (kupodivu pod hladinou rostla tak dlouho, dokud mě nepřestala bavit).

Na akvarijní rostliny jsem vždycky kašlala a mám to tak dodnes (většina z nich není vodními rostlinami v pravém slova smyslu a pod hladinou časem zajdou). Takže pokud rostou, protrhávám a vyhazuju, pokud ne, pokrčím rameny a koupím jiný druh.

Behem středoškolských studií jsem měla pár exemplářů na intru – především fíkus benjamina, který se dožil nějakých 5 let. Jednou nastal podzim a už neustal. (Dneska si myslím, že chcípnul proto, že jsem ho nechala u rodičů a rozhodl se mi tak pomstít za tu zradu.)

A během vysoké školy jsem bydlela se dvěma zahradnicemi. O kytky jsem se starala jen já!

Jak já nenáviděla botaniku a určování kytek.

Kytky byly nudné, statické a nezajímavé.

A pak jsem začala pěstovat rajčata, to už jsme bydleli s mým Drahým. Přišlo pár rostlin, většina z nich byly přebytky mé babičky.

Sem tam jsem něco koupila. Rostlo to, nebo taky ne. Začala jsem zkoumat, proč to neroste. Něco chcíplo, něčemu stačilo změnit pozici, upravit zálivku, přesadit, pohnojit…

Blechnum gibbum: 
http://florainhouse.ru/blexnum/
Moje Blechnum gibbum zatím spíš než kmínek řeší invazi červců, ale věřím, že to k tomu kmínku dopracujeme taky.

A někdy v průběhu toho času začala moje láska ke kapradinám (aktuálně jich mám v bytě 13). Je zábavné pěstovat kapradiny v panelákovém bytě s okny orientovanými na jihovýchod. Nejčastější příčinou jejich úmrtí je nedostatek vody během mé nepřítomnosti, ale „Velké vánoční sucho“ už mě snad náležitě poučilo.

Kokedama and cranes: 
http://www.aquaphyte.com/
překrásná kokedama

V loňském roce jsem také objevila kouzlo kokedam. Dokonce mě pěstování rostlin v mechových koulích tolik nadchlo, že jsem si zaplatila kurz a naučila se je sama vyrábět.

Momentálně jich mám šest, ale spoustu jsem jich darovala a nějaké má v držení moje mamka. (O kokedamách bude samostatný článek, takže je zatím nebudu více rozpitvávat).

A mou poslední úchylkou je sázení pecek. Loni v červenci jsem zasadila avokádo a už chudinka pláče o nový květináč. Na Mikuláše jsem v nadílce objevila pecku v kaki. Poprvé v životě. A roste, i když velmi pomalu. Dále mám v merku liči a zkusila bych i další. Mým snem je vypěstovat si chutnou jabloň z jadérka a ořech papírák (pokud víte o nějakém stromě, budu ráda za upozornění, ať si pohlídám podzimní sklizeň).

avokadoavokádo a jeho budoucí květináč (35 cm v průměru)

A to je pro začátek o mé květinové úchylce vše. Však vás budu mučit i v následujících článcích, kde se chci podívat na mé svěřence a něco o nich říct (ano o každém z nich!).

V tuto chvíli byste měli pozitivně pomyslet na mé kaki (aby i nadále tak pěkně rostlo a jednou bylo velkým plodícím stromem). Také můžete pomyslet na mého nebohého manžela, který musí se vší tou zelení žít. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *