Malé bilancování 2018

Letos je ta depka nějaká divná. Jako by se snažila zakousnout, ale přes huňatý kožich jí to nejde. On totiž ten pohled zpátky ukazuje, že letošek byl plný akce, jak na domě, tak v mém tvoření i co se rodinného života týká…

Takže výsledná nálada je taková podivná směsice pocitu, že už je zase další rok v pr… a radosti, že se letos spousta věcí podařila (a pak trochu obav, protože před námi zase čeká další hora, kterou bude třeba překročit).

Takže co je za námi?

Ríša oslavil první narozeniny (a utekl jim :)), přivezli jsme tašky na stodolu, vojta zadělal elektrárnu uprostřed bytu, pořídili jsme koberec, zrušili rybičky, Vojta obouchal fasádu na čelní straně domu, oslavili jsme osmdesátiny, přivítali kamarádčinu Kristýnku, pořídili větší autosadačku, nachystali druhý záhon, zadělali průchod v obýváku (a už netáhne!), jeli na Karlštejn, do zoo Praha, na koncert GOT a poctili návštěvou koníky v Kounově, pěstovala jsem bambilion rajčátek ve dvoře, nějaké papriky a hromadu letniček (které jsem musela nechat v srpnu uschnout, protože nebyla voda :(), obstarali a během roku skoro zpracovali kamion smrku, přivítali nová včelstva, sušila jsem seno, vyměnili jsme okno v kuchyni, všechny vchodové dveře, natřeli futra a vyměnili všechny inetriérové dveře, udělala se fasáda na čelní straně domu (už zbývá jen donatřít), je zadělaná zadní předsíňka, v garáži jsou v lepidle všechny zdi a jedna dokonce i ve štuku, pořídila jsem si šicí stroj a ušila si dvoje šaty, potah na gauč a kabelku (a pár drobností okolo), zajeli do zoo Olomouc, pochovali morčátka, oslavili další kulatiny, udělala jsem si výlet do Skostka a vytvořila tradici, že všechny moje nenarozené děti se tam jedou podívat, zasadili jsme spoustu keřů a nějaké stromy v zahradě, zpracovávali úrodu, adoptovali Marii Curie…

A určitě jsem ještě na spoustu dílčích drobností zapomněla…

A taky jsem kreslila!

K Vánocům jsem dostala klíč ptáků z Nově Guiney, takže jsem se těšila, jak ho zužitkuju na kalendář s rajkami. Jenže to nešlo a dokončená je jen jedna.

Na začátku roku jsem také experimentovala s omezenou barevnou paletou a jejím největším výstupem byla A3 s kapříky. Několik dní tvrdé práce a nervů, šupiny jsem pak už opravdu nenáviděla!

Jednorožec byl následkem povzbuzení na jednom z jarnách trhů, kterých jsem se účastnila. Holčičky toužily po konících!

Také jsem se zkoušela opět ponořit do další série hmyzu, ale nepovedlo se mi to. Poslední brouk čeká ve fázi linií přinejmenším půl roku. Ale je možné, že se třeba brzy dočká, protože u sebe nikdy nevím, kdy mě chytne nějaká mánie 😀

S dráčkem v šípcích jsem zkoušela uspět v Dračím kalendáři, který organizuje Dragarta, nyní už nez hlavičky Draci.info. Konkurence byla silná, a tak se na mě (nepřekvapivě) nedostalo. Nicméně mě práce na něm bavila, osahala jsem si jedny ze svých pastelek (Derwent drawing) a utvrdila se v přesvědčení, že je škoda, že mají tak omezenou paletu. Nicméně paletu přírodních odstínů, tak myslím, že se na ně i tak dostane často.

Kalendář byl ve znamení improvizace. Po nepodařených rajkách jsem chtěla zkusit záložní plán v podobě papoušků. Ara stále leží ve fázi podmalby a nejsem si jistá, že ho někdy dokončím.

Spásným tématem se mi staly breberky – bezobratlí z nejrůznějších koutů světa a nejrůznějších skupin. Předsevzetí mít data v kupě do září, jsem nedodržela, ale kalendář, který jsem letos vytvořila, považuji za svůj zatím nejlepší, i když zájem o něj byl prakticky nulový.

A listopad se u mě nesl ve jménu dinosaurů. Inktober mě pro letošek opět minul, ale transformoval se do podoby měsíce, kdy jsem každý den nakreslila jednoho dinosaura. Vzhledem k cestě do Edinburghu jsem několik dní vynechala a o ně jsem si to potom natáhla do prosince. Byla to zajímavá zkušennost, jen nevím, k čemu mi nakonec budou všechny ty obrázky. S postupujícím časem se neustále zmenšuje procento těch, co se mi líbí.

Sauroposeidon byl poslední a dle mého je jedním z nejpovedenějších.

A nakonec prosinec vykrystalizoval v sérii lineartů vycházející z děl dávno mrtvých umělců. Plány s nimi mám, tak uvidím, kam se s nimi dohrabu. Když už nic jiného, pochopila jsem, jak tyhle obrazy vznikaly, jak byly tvořené kompozice a věřím, že to dokážu zužitkovat ve vlastní tvorbě. A taky už díky nim chápu, proč stále ztroskotává moje staha o další ptačí kalendář (tentokrát s reálnými druhy).


A co rok 2018?

1. Nakreslím a vyrobím kalendář pro rok 2019, obrázky udělám na A3 a data musím mít v hromadě do září.

Ano i ne. Kalendář jsem vyrobila, data mám na formát A4+, ale v září v hromadě ani zdaleka nebyla.

2. Doladím data pro hmyzí pexeso a nechám ho vytisknout.

Ne. Ale aspoň jsem už odhodila strach, zjistila cenovou kalkulaci a data začínám smolit.

3. Dokončím další zvířátkovou sérii pro pexeso.

Ano? Mám dinosaury. Ne úplně všechny a některé chci překreslit, ale je jich +-30. Nic kompletnějšího rozhodně nemám.

4. Projekt 365. To dám!

Ne. Hloupý nápad, který mě nadchnul před Vánoci a přestal bavit asi po14 dnech.

5. Budu pokračovat v započaté inventuře věcí.

Ano. Průběžně procházím, kontroluji a posílám dál… nebo přinejmenším do krabice, ze které to půjde dál do světa.

6. Omezím pořizování věcí, „které bych chtěla zkusit“, nebo „z toho časem něco vytvořím.“

Ano. Myslím, že jsem se v tomhle výrazně zlepšila. Občas sice ujedu (ehm, 3 nové bloky z poslední návštěvy výtvarných potřeb a nová zarnice na šperky…), ale podstatně méně, než dřív.

7. Zpracuji nějaký materiál „něco z toho časem vytvořím“.

Spíše ne. Zpracovala jsem nějaké vytištěné materiály, doladila některé ropzracované věci, co se mi tu povalovaly, ale to zásadní jsem neudělala.

8. Vytvořím fotoknihy, co mám v plánu (4).

Ne. Ani jsem si na ně nevzdechla.

9. Dodělám Ex libris.

Ano! Navržené, vytištěné a vlepené jen v malém procenzu knih. Nicméně je.

10. Budu pokračovat v psaní diáře.

Ano. Sice občas vynechám a pak marně doluju uplynulých 14 dní z paměti, ale vedla jsem ho celý rok!

Výsledek: ano 6x, ne 5x… Jupí!


A co rok 2019?

  1. Kalendář 2020. Obrázky nakreslím na A3 a budu je mít v kupě do září.
  2. Pexeso. Konečně ho vytisknu.
  3. Dodělám další zvířátkovou sérii.
  4. Omalovánky!
  5. Ušiju si ty vysněné letní šaty.
  6. Zpracuji nějaký dlouho ležící materiál (třeba do XXL náhrdelníku).
  7. Omezím pořizování věcí, „které bych chtěla zkusit“, nebo „z toho časem něco vytvořím.“
  8. Zkusím tisk na textil.
  9. Napíšu alespoň jeden článek za měsíc sem na blog.
Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky , a jeho autorem je yeyra. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *