Povídání o kokedamách

Slíbila jsem článek a nějak se mi to zaseklo, ostatně jako vždycky, když něco takového slíbím. Měla bych se už konečně poučit a přestat slibovat, že něco bude brzy…

Zkusím to tedy vzít pěkně z gruntu, když už mi to trvalo.

Co to jsou kokedamy?

Jednoduše mechové koule, ve kterých se pěstují rostliny na místo klasických květináčů. Je to stará (snad prý ze 14. století) japonská metoda a v Japonsku se takto rostliny pěstují dodnes. Na tržištích prý můžete potkat stánky, kde si  vyberete tu pravou kouli a jen do ní vsadíte vybravou rostlinu.

Google Image Result for http://madecomeressemble.com/wp-content/uploads/2012/03/kokedama.jpg:

http://flowers-of.ru/?p=1323

K čemu je to dobré?

Především to vypadá dobře, fakt dost dobře.

A mnoha rostlinám se to opravdu líbí. Některé tak nadšené nejsou a moc nerostou (obecně je v kokedamách méně prostoru pro kořeny), takže se vám nestane, že vás jednoho krásného dne pozře džungle. Dalo by se skoro říct, že tak vyrábíte bonsaje z čehokoliv.

Jak se o to pečuje?

Péče o kokedamy je srovnatelná s klasickými květináči, byť má svá specifika. Především jde o samotný způsob zálivky. Po několika týdnech soužití si člověk vycvičí ruku a podle váhy odhadne, jestli daná kokedama potřebuje zalít, nebo ještě pár dní vydrží. Samotná zálivka se provádí jednohuchým ponořením do kbelíku s odstátou vodou. Někdo kouli násilím topí, dokud nepřestanou odcházet bubliny, já ji prostě nechám svému osudu, a když mám cestu kolem, jen zkontroluji, jestli už klesla ke dnu. Pokud ano, vylovím ji a vrátím na podmisku, závěsné kokedamy stavím na skleničku, kde jsou tak dlouho, dokud nepřestane kapat voda.

Občas se mi stává, že některé koule přesychají a mají tendence praskat – takové nechám ve vodě klidně přes noc.

Hnojení jsem zatím řešila jen u své nejstarší palmičky – klasickou hnojivovou tyčinkou píchnutou do koule blízko stonku. Časem bych chtěla zkusit lignohumát, moje mamka ho používá na orchideje a myslím, že i u kokedam by mohl slavit úspěch.

Krom výše uvedeného občas kokedamy rosím.

Jak dlouho vydrží?

Je smutnou pravdou, že mech po několika týdnech chcípne. V bytech prostě nemáme takové podmínky, aby se mu dařilo. Ale i hnědavá koule má svoje kouzlo, a mech i po své smrti plní funkci poutače vlhkosti, takže jde spíš o kosmetický problém.

V každém případě lze mech i vyměnit, pokud víte, který druh mechu je pro to vhodný.

Kokedama jako taková vydrží určitě několik let (ehm, moje nejstarší má něco přes rok). Pokud vás přestane bavit, lze ji jednoduše vzít a nacpat do květináče a dál se o ni starat jako o normální pokojovou květinu.

http://zahradananiti.blogspot.cz/2015/03/neprodejne.html

kokedama z roku 2012

Jaké rostliny jsou vhodné?

Když jsem se účastnila kurzu, na kterém jsem se naučila kokedamy vyrábět, bylo nám doporučeno takto pěstovat pouze vlhkomilné rostliny – např. kapradiny. Sama kapradí miluji, takže jsem se doporučení držela, ale červíček hlodal, protože internet je plný kokedam ze sukulentů, i levanduli jsem tam viděla.

Přibližně před dvěma měsíci jsem ji přinešla haworthii s odhodláním, že to zkusím. V nejhorším chcípne, no a co? Nutno podotknout, že tuhle krásku jsem měla už před tím, klasicky v květináči, a chcípla mi. Asi jsem se o ni moc starala.

http://www.kokedamy.cz/produkt/haworthia/

Haworthia v kokedamě se má zatím čile k světu, přijde mi, že už kousek poporostla. Chovám se k ní jako k sukulentu, po většinu času ji ignoruji, v kýbli máčím jednou za 14-21 dní. I mech je na ní zatím krásně zelený.

Ale ještě je brzy dělat nějaké závěry, vše ukáže až čas. Experimentovat na tomto poli hodlám i nadále.

strawberry kokedama:

https://cz.pinterest.com/pin/407927678718164554/

nevěřím, že tohle může fungovat dlouho

Jak se vyrábí?

Internet už je plný návodů na výrobu a myslím, že na to přijde v podstatě každý, kdo se podívá na fotky hotových kokedam.

Základem je kvalitní substrát, kterým se obalí kořenový systém, na to se přidělá ten správný mech (nejčastěji roste na zídkách) – bavlněným provázkem, který se časem ztratí a shnije. Mech se ostříhá na golfový trávníček a hotová kokedama se může ještě omotat ozdobným provázkem, přápadně připravit k zavěšení.

Kokedama - Hanging plants on moss ball:

https://cz.pinterest.com/pin/325596248038896760/

Základem je estetika, takže hotová kokedama musí lahodit vašemu oku!

Konkrétní návody na substráty vám tu asi nedám, vždy záleží na konkrétních požadavcích dané rostliny a vašem vlastním citu.

Výborný návod mohu doporučit na webu Zahrada na niti.

Jak je to se zavěšováním?

Japonci by prý kokedamu nikdy nevěšeli, nicméně trend, který k nám kokedamy přinesl, zavěšuje hojně a kašle i prý na další tradiční záležitost – pouze černý provázek.

Osobně se mi bílé provázky moc líbí, ale obávám se, že jsou bílé jen několik zalití, mech do nich určitě pustí barvu.

Jak jsem se dostala ke kokedamám?

Naprosto nenápadně – uviděla jsem několik obrázků na Pinterestu a zjistila, že můžu jít v Brně na kurz, kde se to naučím. Z tohohle kurzu jsem si přinesla svou první kokedamu v podobě asparagusu, který mi po několika týdnech zežloutl a chcípl.

Tento pěstitelský neúspěch mě ale v žádném případě neodradil a kokedam už jsem umotala pěknou řádku. Velkou část jsem rozdala, pár jsem si jich nechala a občas k nim přidávám další. V současné době jich mám 8, ale o nich v některém z dalších článků.

A teď nějaká inspirace z internetu:

Kokedama and cranes:

http://www.deco.fr/jardin-jardinage/plante-interieur/actualite-561026-kokedama-deco-vegetale-japon.html

jeřábi už byli v jednom z mých minulých článků, ale nemůžu si je odpustit

Japanese moss ball 苔玉:

https://cz.pinterest.com/pin/309692911853314918/

podmiska podle mě představuje 2/3 úspěchu

Kokedama plant @ https://www.facebook.com/pages/Tsuri-Kokedama-art/206573942828091?fref=ts:

https://cz.pinterest.com/pin/309692911853297190/

Cryptomeria ... ✤ॐ ♥ ▾ ๑♡ஜ ℓv ஜ ᘡlvᘡ༺✿ ☾♡ ♥ ♫ La-la-la Bonne vie ♪ ❥•*`*•❥ ♥❀ ♢♦ ♡ ❊ ** Have a Nice Day! ** ❊ ღ‿ ❀♥ ~ Th 26th Nov 2015 ... ~ ❤♡༻ ☆༺❀ .•` ✿⊱ ♡༻ ღ☀:

http://www.deco.fr/jardin-jardinage/plante-interieur/actualite-561026-kokedama-deco-vegetale-japon.html

String Gardens.... a form of hanging bonsai. I haven't found the source for this image (The repin was to a link-farm site) but there are other gorgeous examples of String Gardens Here: http://www.stringgardens.com/:

https://cz.pinterest.com/pin/309692911853179688/

možná z jiných rostlin, ale něco takového si jednou doma také udělám 😉

string garden:

https://cz.pinterest.com/pin/403916660307445711/

moc by mě zajímala životnost

A tisíce dalších inspirativních obrázků jistě najdete i bez mé pomoci. Tyhle by, myslím, jako ukázka mých oblíbených stačily.

Kde sehnat kokedamu, když si netroufáte na výrobu?

Už existuje celá řada prodejců. Mezi mé nejoblíbenější patří Zahrada na niti, která má i kamenný obchod v Praze. Několik prodejců se dá najít i na Fleru a při psaní tohoto článku jsem objevila i eshop Kokedamy.cz. Oba odkazy obsahují zajímavé doplňující informace v češtině, takže doporučuji prozkoumat.

A nakonec jsem tady i já. Můžu pro vás vyrobit kokedamu dle vašeho přání, můžu vám ukázat, jak kokedamy vytvářet. Pro bližší informace mě neváhejte kontaktovat.

kokedama1parožnatka, kterou jsem vyráběla na zakázku

1 komentář u „Povídání o kokedamách

  1. Pingback: Ohlédnutí za rokem 2016 a vyhlížení sedmičky na konci | Yeyra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *